%d

Gün

%h

Saat

%m

Dakika

%s

Saniye

Davet

Değerli meslektaşlarım,

Yine bir Ulusal Gastroenteroloji Haftasının hazırlıkları içindeyiz. Bu hazırlığımız kuruluşumuzdan bu yana belki en anlamlı ve en özel çalışmamız olmaya adaydır. Her zaman bütün gastrenterologların büyük bir çoğunlukla biraraya geldiği, bilgilerin paylaşıldığı, yeniliklerin gözden geçirildiği bir hafta olarak gerçekleşse de bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı olması nedeni ile daha çoşkuyla biraraya geleceğiz ve fikri hür, irfanı hür bilim insanları olarak Cumhuriyetimize yakışır şekilde bir kongre gerçekleştireceğiz. Ayrıca bu yıl 40. UGH’nı gerçekleştireceğiz. Kuruluşumuzdan bu yana her geçen yıl artan bir ivme ile günden güne çıtamız yükselmektedir.

Bu yıl 40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası’nın başkanlığını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, 11. Gastroenteroloji Cerrahisi kongresinin başkanlığını Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Eğitim ve idari Sorumlusu Prof. Dr. Birol Bostancı yürüteceklerdir. Kongre sekreterlerimiz TOBB-Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Kalkan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Gastroenteroloji öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Özin ve Gastroenteroloji Cerrahisi kongresi için de Doç. Dr. Kadri Çolakoğlu olarak belirlenmiştir. Kurs koordinatörümüz Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan ve Kurs koordinatör yardımcımız Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Göksel Bengi’dir. Bu yıl kongremizin hazırlıkları sürerken sizlere yeni ne getireceğim kaygısıyla kongre başkanı ve düzenleme kurulu görevi aldıkları günden bu yana hummalı bir şekilde çalışmaktadır. Çok sayıda yeni uygulamaya tanık olacaksınız.

Ama bu yıl ilk kez derneğimiz (TSG) ile Avrupa Gastroenteroloji Derneği’nin (UEG) ortak gerçekleştireceği “Young Gastroenterologists Educational Meeting“ toplantısı planlanmaktadır. Son yıllarda UEG ile olan ilişkilerimizin özellikle orada eskiden beri bizi temsil eden hocalarımız, yeni katılanlar ve genç gastroenterologlarımızın yaptıkları çalışmalar ve kulisler sayesinde giderek arttığı ve ortak toplantı noktasına kadar geldiğine tanık olacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerini hatırlatmak isterim; “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır”. Bu sözden anladığıma göre bilim insanlarının bilim üretmeleri ve uluslararası alanında seslerini duyurmaları, kabul görmeleri onların en birinci görevidir, bunu en iyi yapan en vatanseverdir. Bu yüzden uluslararası alanda dinlenir olmak Türk Gastroenteroloji Derneği’nin özellikle bu dönemde ilk hedefi olmuştur ve bunu sağlamak için her kanalı kullanmaktadır. Bu kongrede bunu sadece uluslararası konuşmacıların davet edilip dinlenmesi ile değil aynı zamanda genç gastroenterologlarımızın kendini tanıtabilmesini sağlamak için bir fırsata çevirmek istiyoruz ve bunu sağlayacağız. Artık çalışmalarımızla, yayınlarımızla bilinir olmak ve kabul görmek istiyoruz. “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” diyerek yola çıktık ve bunun örneklerini size göstermek istiyoruz.

Bilimsel ve sosyal programımızı Cumhuriyetimizin 100. Yılına, kongremizin 40. yılına yakışır bir şekilde planlıyoruz ve bunları sizlerle de paylaşacağız. Birbirinden ilginç konuşmacılar ve konularla karşınıza geleceğiz.

Türk Gastroenteroloji Derneği olarak 2023 için heyecanla yeni planlar yaparken 11 ilimizi ve yüzbinlerce vatandaşımızı ve doğal olarak meslektaşımızı etkileyen, hayatlarımızı altüst eden Kahramanmaraş ve Elbistan depremleri ile sarsıldık. Öylesine derinden hissedilen, her birimize bir yerinden dokunan acılarımız ve kayıplarımız karşısında ne yapacağımızı şaşırdık. Acının ve yaşadığımız kayıpların derinliği karşısında önce bir duralasak da yaralarımızı birlikte saracağımız inancıyla tekrar hepimizi iyileştirecek olan çalışmalarımıza başladık. Uzun yıllar sürecek elbet iyileşmemiz. Bazı kayıplarımızın yeri hiç dolmayacak belki. Normalleşmeye çalışmanın da bir iyileşme olduğu gerçeğiyle biraraya geleceğiz. İşte tam da bu anlamda bu kongre biraraya geldiğimiz, bilimin iyileştirici gücünü hissettiğimiz ve dostluğun sıcaklığını paylaştığımız bir ortam yaratmak için en büyük fırsatımız olacak.

Sizleri Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında bize emanet edilen, bizlerin de gençlere emanet edeceğimiz bir ülkenin aydın insanları olarak biraraya gelmeye, çağdaş bilgiyi ve bilimi üretmeye, ulusal ve uluslararası alandaki meslektaşlarımızla paylaşmaya davet ediyoruz.

Prof. Dr. Dilek Oğuz
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı
Yönetim Kurulu adına

Gastroenteroloji Ailesinin Değerli Üyeleri

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı ve 40. Ulusal Kongremiz…

Organizasyon Komitesi olarak bu olağanüstü Kongreyi üstlenmiş olmanın gururu, mutluluğu, hani biraz da stresi altındayız. İlk toplantımızı hemen görevlendirme sonrası ve önceki Kongre sırasında yaptıktan sonra neredeyse her hafta bir toplandık. Şimdiden 15 online 2 yüzyüze toplantı yapıldı ve programın ana hatları tamamlandı. Tüm dernekler ve çalışma grupları konularını yolladılar ve ana programa yerleştirildi. Ayrılmaz meslektaşlarımız Gastroenteroloji Cerrahisi ile daha yakın bir işbirliği planlıyoruz ve bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor.

Özellikle Avrupa gastroenteroloji federasyonu ile yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. Buradan 15 üst düzey bilim insanı kongremize davet edildi. Onların da katkılarıyla özellikle 40 yaş altı genç gastroenterologlarımıza kongrede daha fazla yer vermek istiyoruz. Tam bu satırları yazarken federasyona yaptığımız grant başvurunun kabul edildiğini ve Avrupa’dan 25 genç gastroentroloğun katılımının UEG tarafından destekleneceği bilgisini aldık. Bunun kongremiz için önemli bir gurur kaynağı olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca Kongrenin uluslararası kimliğe dönüştürülmesi çabalarımız devam ediyor. Detayları netleşince paylaşacağız.

Bu yıl sizleri çok sayıda yenilik bekliyor. Kesinleşenleri başlıklar halinde özetlemek istiyorum:

  1. Canlı endoskopi uygulamaları: Bu değerli eğitim programını kongre öncesi Pazartesi ve Salı günlerine kaydırdık. Bunun temel nedeni uygulamaları yapacak arkadaşlarımızın kongre katılımlarının bölünmesi ve kongrede başta endoskopi olmak üzere diğer uygulamalara daha fazla yer ayırmak istememizdi. Çok sayıda başka program ile örtüştüğü için ya katılım sayısı istenildiği kadar yüksek değildi veya diğer programlara katılım azalmaktaydı. Canlı endoskopiler zaten online yayınlandığı için sizlerin işinizden veya evlerinizden izleyeceği şekilde bir platform oluşturuldu. Daha az sayıda fakat daha kapsamlı ve kısa da olsa teorik bilgilerin de yer alacağı bir organizasyon planlandı. Bu organizasyonu üstlenen Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine ve Sayın Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin’e teşekkür ederim.
  2. Kongre öncesi kurs programları: Kurs programlarımız Çarşamba günü öğleden sonra ve Perşembe günü sabah olarak düzenlendi ve paralel programlara ayrıldı.
    • Gastroenterolojide yeni ne var? 2022-2023 yıllarında Gastroenteroloji alanındaki yeniliklerin tartışılacağı bir toplantı olarak düzenlendi. Bu salonda daha çok Avrupa Gastroenteroloji derneğinden gelen konuşmacılara yer verildi.
    • İç hastalıkları için Gastroenteroloji ve Gastroenteroloji için iç hastalıkları toplantısı: Bu yıla özel bir başka farklılık iç hastalıkları için Gastroenteroloji ve Gastroenteroloji için iç hastalıkları programının kurs içerisine alınmasıdır. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık derneği ile birlikte düzenlenen bu programa gerek iç hastalıkları uzmanlarının gerekse de sizlerin özel ilgi göstereceği monotematik sınıf toplantıları koyuldu. Kurs başkanımız Sayın Prof. Dr. Birol Özer’e teşekkür ederim.
    • Genç Gastroenterologlar gelişim programı: UEG ile birlikte Türk ve davetli Avrupalı Genç Gastroenteroloji Uzmanlarının mesleksel gelişimlerine yönelik kapsamlı bir program hazırlandı. Bu program Avrupa Gastroenteroloji Derneğinden davet edilenler ve ülkemizin saygın bilim insanları tarafından yönetilecek ve genç arkadaşlarımız da konuşma fırsatı bulacaktır. Ayrıca kursun bu bölümü içerisinde küçük atölye çalışmaları da organize edildi.
    • Yol arkadaşlarımız: Yol arkadaşlarımız olan Anesteziyoloji, Romatoloji, Endokrinoloji ve Psikiyatrinin bizi ilgilendiren konuları iki ardışık oturumda tartışılacaktır.
  3. Sözlü bildiriler: Ülkemizde sayısı çok fazla olmasa da kaliteli bilimsel çalışmalar yapıldığına inanıyoruz. Fakat ulusal kongrelerde bu oturumlara katılımın çok az olduğunu da hepimiz biliyoruz. Çok önemli olduğuna inandığımız fakat sıklıkla göz ardı edilen sözlü bildiriler konusunda iyileştirmeler yapıldı. Bu bildiriler kongrenin en önemli gün ve saatlerine koyuldu. Ayrıca her toplantı İngilizcede “State of the art” denilen bir derleme konuşma ile bitecek. Bir başka değişiklik de tüm temel bilim ve translasyonel bilim çalışmalarının tek bir oturuma koyulması ve bunun bildiriler öncesi temel bilim konularının anlatıldığı kapsamlı bir panel ile entegre edilmesidir. Ödüller klinik ve temel bilim olarak ayrılacaktır.
  4. Multidisipliner konseyler: Farklı konularda konseyler düzenlenecek olup bu konseylerde hastalar genç gastroentrologlar tarafından sunulacak ve arkasından radyoloji veya patoloji gibi uzmanlık alanlarından meslektaşlarımız günlük pratiğimizdeki konseylerde olduğu gibi hastanın görüntülerini koyacak veya taranmış patoloji preparatları üzerinden olguyu tartışacaklardır. Her konseyin sonunda “Biz ayrılamayız” başlığı altında Gastroenteroloji ve Gastroenterolojik Cerrahi alanlarından iki uzman konunun genel bir toparlamasını yapacaktır.
  5. “Mistakes”: Avrupa Gastroenteroloji Federasyonu’nun başarılı bir çalışması olan “hatalar”serisi Sayın Prof. Dr. Kadir Bal’ın gayretleriyle türkçeye çevrilmiş ve tüm sayıları yayınlanmıştı. UEG içinde bunu başaran tek ülke olmanın gururu içindeyiz. Bu yıl kongremizde “hatalar” konusuna özel bir yer ayrılmış olup içinde hatalar barındıran bir olgu sunumunun ardından iki ayrı uzmanın hataların neler olduğunu ve bunlardan nasıl kaçınılacağını anlattığı oturumlar isteyeceksiniz.
  6. Yeni başlayan yan dal asistanları temel endoskopi eğitimi: Bu yıl yan dal kadrolarımızın arttırıldığının ve çok sayıda yeni arkadaşımızın aramıza katıldığının bilincinde olarak temel endoskopi bilgilerinin ve tekniklerinin gözden geçireceği kongre sonrası bir kurs planladık. Pazar gününe koyulan bu kursa genç yan dal asistanlarımızın katılımını bekliyoruz. Klinik başkanlarından genç arkadaşlarımızın katılımının desteklemesini rica ediyoruz.

Bu “kısacık” önsözde hayata geçirilen değişiklikleri özetledik. Planlama aşamasında olan diğer projeler için beklemede kalın…

Bizi tüm projelerimizde destekleyen başta Sayın Prof. Dr. Dilek oğuz olmak üzere TGD yönetim kuruluna teşekkür ederiz.

İstenmese de hatalar olması, belki de kalplerin kırılması olasıdır ama Hacı Bektaş’nın dediği gibi “İnsanın değeri, yüreğinin ağırlığı kadardır”.

Bizler koca yürekli bir aileyiz.

“Ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim
Olur ya
Kalp durur
Akıl unutur
Ben dostlarımı ruhumla severim
O ne durur, ne de unutur ... “
Hz. MEVLANA

Saygılarımızla

Prof. Dr. Serhat Bor
Kongre Başkanı
Prof. Dr. İsmail Hakkı Kalkan
Kongre Sekreteri
Prof. Dr. Yasemin Özderin Özin
Kongre Sekreteri
Prof. Dr. Tarkan Karakan
Kurs Koordinatörü
Doç Dr. Göksel Bengi
Kurs Koordinatör Yardımcısı